«7 Μαρτίου 1948 – Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας!» Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη


«7 Μαρτίου 1948 – Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας!»
Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1947 με την υπογραφή στο Παρίσι της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού. Ακολούθως, στις 31 Μαρτίου 1947 έγινε η τελετή παράδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές, ενώ η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου του 1948.

Η επέτειος της 7ης Μαρτίου του 1948 είναι, αναμφίβολα, μια μεγάλη γιορτή για όλη τη Δωδεκάνησο. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και τους αγώνες τους, ώστε τα ελληνικά νησιά μας και οι κάτοικοί τους να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του βασικού κορμού του Ελληνισμού. Όμως, η 7η Μαρτίου δεν είναι μόνο γιορτή για τη Δωδεκάνησο, είναι γιορτή για όλη την Ελλάδα. Γιατί, από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας!

Πρώτα, και πάνω από όλα, από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί είμαστε το ανατολικότερο σύνορο της χώρας μας. Τα νησιά μας είναι αυτά που στέκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, είναι αυτά που εξασφαλίζουν την υπόστασή μας ως κράτος και ως έθνος εδώ στην εσχατιά του Αιγαίου. Και με δεδομένη τη συμπεριφορά των γειτόνων μας, οι ακρίτες νησιώτες είμαστε αυτοί που φυλάμε Θερμοπύλες και εξασφαλίζουμε την κυριαρχία της χώρας μας και τη γεωστρατηγική της θέση και σημασία στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί μαζί με τους άλλους ακρίτες της χώρας μας, διατηρούμε πάντα το ηθικό μας υψηλό. Γιατί, παρά τις δυσκολίες που αναπόφευκτα υπάρχουν, παραμένουμε στον τόπο μας αταλάντευτα και δημιουργικά. Διατηρούμε ακέραιες τις παραδόσεις μας και τον μακραίωνο πολιτισμό μας και εξασφαλίζουμε την ελληνικότητα της περιοχής, μιας ελληνικότητας που χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί οι Δωδεκανήσιοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, της οικονομίας, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συμπατριώτες μας άφησαν το γνήσιο αποτύπωμα τους στην ζωή της Ελλάδας στους παραπάνω τομείς, δίδαξαν με τη στάση της ζωής τους και αποτελούν παράδειγμα για όλες τις επόμενες γενιές.


Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί οι Δωδεκανήσιοι υπήρξαμε πρωτοπόροι στο τουριστικό θαύμα το οποίο επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι ακούραστες προσπάθειες μας και το μοναδικό αίσθημα φιλοξενίας που απλόχερα μοιράσαμε και μοιράζουμε στους επισκέπτες των νησιών μας, αποτέλεσε και αποτελεί οδηγό για όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού της πατρίδας μας. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των Δωδεκανήσων στο συνολικό τουριστικό εισόδημα της χώρας μας, ειδικά σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Πέρα, όμως, από τον τουρισμό, πρωτοστατούμε και σε άλλους τομείς, όπως στην αλιεία και τη ναυτιλία, κρατώντας ζωντανά τα νησιά μας, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί έχουμε μια από τις πιο ισχυρές παροικίες ανά τον κόσμο. Δωδεκανήσιους που βρέθηκαν και διέπρεψαν στο εξωτερικό και στήριξαν τα δίκαια των νησιών μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τη συμβολή της αμερικανικής παροικίας στις διαπραγματεύσεις για την τελική υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία στο Παρίσι, που οδήγησαν στην ενσωμάτωση των νησιών μας με την Ελλάδα. Είναι η δυναμική της Δωδεκανησιακής παροικίας στο εξωτερικό που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση των Ελλήνων και των Ελληνίδων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί σε κάθε δύσκολη στιγμή οι νησιώτες έχουμε δείξει ότι είμαστε σαν μια γροθιά. Γιατί οι ανάσες μας συναντώνται κάτω από τον ίδιο γαλάζιο ουρανό και πάνω από την ίδια γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου, της κοιτίδας του πολιτισμού μας. Το έχουμε δείξει και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές, όπως το κάνουμε και σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά σύνορα μας. Όμως, ποτέ δεν φοβηθήκαμε, ποτέ δεν λιποψυχήσαμε, γιατί παραμένουμε ενωμένοι.

Η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα μας θυμίζει ότι αν και είμαστε αριθμητικά λίγοι, η ψυχή μας μπορεί να κάνει πολλά. Έτσι και τώρα, με οδηγό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, με το ίδιο θάρρος, με την ίδια αγάπη για τη νησιά μας, να παραμένουμε στον τόπο μας. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, τα Δωδεκάνησα είναι η Ελλάδα μας!