«Μείωση του αριθμού ενσήμων για την ένταξη στο επίδομα ανεργίας για το 2020 αλλά και για όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν τα ένσημα και το 2019, θέμα που αφορά ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη από το Υπουργείο Εργασίας, ύστερα από τηλεδιάσκεψη με το Εργατικό Κέντρου Ρόδου».


Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΡ και Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Θανάση Σταμούλη, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΚΡ και Πρόεδρο των Οικοδόμων κ. Νίκο Τριπολίτη, τον Προέδρο του ΔΟΠΑΡ και Πρόεδρο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, τον Αναπληρωτή Ταμία, Υπεύθυνο Τύπου του ΕΚΡ και Πρόεδρο των Εργαζομένων στο Καζίνο, κ. Γιώργο Φραντζολάκη και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΕΚΡ και Πρόεδρο Εργαζομένων ΔΕΗ, κ. Μιχάλη Χαροκόπο.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού για τους εργαζόμενους, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου, ώστε να καλυφθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι από την ομπρέλα προστασίας που έχει ήδη απλώσει η Κυβέρνηση. Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν ο καθένας ξεχωριστά για τα ζητήματα του κλάδου του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλευτής Δωδεκανήσου επικοινώνησε άμεσα με το Υπουργείο Εργασίας και απέστειλε, ύστερα από εισήγηση όλων των παρευρισκόμενων στην τηλεδιάσκεψη, επιστολή με την οποία ζητείται να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται για την ένταξη στο επίδομα ανεργίας για το 2020, μια και είναι πολύ πιθανό οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που θα πληγούν να μην μπορέσουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Προτάθηκε, ακόμα, το επίδομα να έχει διάρκεια έξι μηνών.

Περαιτέρω, ύστερα από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚΡ και Πρόεδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Θανάση Σταμούλη ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα το 2019, γεγονός που αφορά μεγάλο αριθμό εποχικών εργαζομένων.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε από τη Μίκα Ιατρίδη ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, όπως, μεταξύ άλλων, η παράταση κατά δυο μήνες του ταμείου ανεργίας, η ένταξη των ξεναγών στα μέτρα προστασίας, η προστασία με έκτακτο επίδομα 400 ευρώ 155.000 μακροχρόνια άνεργων, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020, η τροποποίηση του προγράμματος στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας, η έναρξη το Μάιο του προγράμματος για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες και η έναρξη νέων προγραμμάτων που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
   
Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε:

«Είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εδώ στη Ρόδο. Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της για τους εργαζόμενους και παρεμβαίνει σε όποια κενά διαπιστώνονται.

Τους άκουσα με προσοχή και τους ευχαριστώ για το χρόνο που μου διέθεσαν. Με συντονισμένες ενέργειες κάναμε ήδη παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για όλους.

Ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε και θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία, ώστε η επόμενη μέρα να είναι αισιόδοξη με την οικονομία μας σταθερή στα πόδια της».