«Τη μάχη για τον Τουρισμό θα την κερδίσουμε όλοι μαζί!» Τηλεδιάσκεψη Μίκας Ιατρίδη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

«Η κυβέρνηση με τα άμεσα μέτρα που έλαβε για τον περιορισμό της πανδημίας και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, έχει καταστήσει τη χώρα μας έναν ασφαλή προορισμό. Το γεγονός αυτό, δίνει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο που μπορούμε τους μήνες με τις περισσότερες αφίξεις τουριστών, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη σε τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Μανώλης Μαρκόπουλος, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, Νίκος Ε. Γερονικόλας, Γιάννης Χατζής, Κώστας Καλλιουδάκης, Γιάννης Παπαβασιλείου, Αυγή Σταματιάδη, Αλέξανδρος Πασσαλής, Γιώργος Γεωργαλλίδης, Θωμάς Σβυριάδης και Γιώργος Κρεσταινίτης, με αντικείμενο τις προκλήσεις που βιώνει ο τουρισμός στο σύνολό του και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να τις αντιμετωπίσει.

Με δεδομένο ότι το 97% του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου προέρχεται από το τουρισμό και ότι η Δωδεκάνησος το έτος 2019 αντιπροσώπευε το 17% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλης της χώρας με 3,6 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών, είναι σαφές ότι ο Τουρισμός αποτελεί τη βασική προτεραιότητα, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και για την ίδια την κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρθηκε στις θέσεις και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προέλθει από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η Μίκα Ιατρίδη ενημέρωσε την Ένωση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ειδικότερα, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά έχει ήδη κατατεθεί ως πρόταση από όλους τους φορείς, με την ίδια να έχει θέσει το ζήτημα σε ανύποπτο χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ ήδη μελετάται η μείωση της φορολογίας στον τουρισμό και την εστίαση.

Περαιτέρω, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι έχει λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζομένων στον Τουρισμό, μέσω του αιτήματος για τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων που χρειάζονται για την κατοχύρωση του δικαιώματος στο επίδομα ανεργίας για το 2020 και το 2019, ενώ συμφώνησε και με τους άξονες μέτρων που έθεσε η Ένωση Ξενοδόχων, όπως η μείωση της φορολογίας, η προστασία των εργαζομένων, η εφαρμογή πρωτόκολλων υγείας, για τα οποία έχουν ήδη δοθεί οδηγίες από την κυβέρνηση, και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με μέτρα όπως η μετάθεση της πληρωμής των επιταγών.

Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για την συζήτηση που είχαμε για τα θέματα του τουρισμού. Ο τουρισμός είναι η πνοή της ζωής για τα νησιά μας.

Συζητήσαμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει με προσοχή τους φορείς και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντέξουμε αυτήν την κρίση και να βγούμε από αυτή όρθιοι και πιο δυνατοί.

Τη μάχη για τον Τουρισμό θα την κερδίσουμε όλοι μαζί!»