Παράταση για τις επιταγές, επένδυση του Γκολφ Αφάντου και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ, τα αντικείμενα συνάντησης της Μίκας Ιατρίδη με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.




Πέμπτη, 28/5/2020
 

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη είχε η Μίκα Ιατρίδη, με αντικείμενα την παράταση για τις επιταγές, την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ.

Η Μίκα Ιατρίδη ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να μελετηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον παράταση για τις επιταγές, όπως είχε δοθεί και στην έναρξη της πανδημίας, ώστε να διευκολυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που ως εποχικές ξεκινούν τώρα τη λειτουργία τους. Συζητήθηκε ακόμα και η επένδυση του Γκολφ Αφάντου, η ολοκλήρωση της οποίας θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την περιοχή και σε περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν τεθεί σε λειτουργία, όπως η δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε και η έναρξη, περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιούνιου, του σημαντικού εγγυοδοτικού εργαλείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος αναμένεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση.

Τονίστηκε ακόμα ότι έχει ανασταλεί για τρεις μήνες, μέχρι τέλος Ιουνίου, η πληρωμή των χρεών των δικαιούχων των 800 ευρώ, αλλά και των επιχειρήσεων των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και τις ενώσεις διαχειριστών δανείων, αναστολή η οποία περιλαμβάνει και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Τέλος, συζητήθηκε ακόμα ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τις μικροπιστώσεις, έτσι ώστε και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες, ενδεχομένως, δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης, με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο.