«Ενίσχυση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπές του ΕΦΚΑ και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης στα Δωδεκάνησα. Η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση, βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη». Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση.Τετάρτη, 27/5/2020


Με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε σήμερα η Μίκα Ιατρίδη, με αντικείμενο την πολιτική της Κυβέρνησης για τα ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης και τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

 Η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου, μεταξύ αυτών, τη μείωση των ενσήμων από 100 σε 50 που απαιτούνται για την ένταξη στο επίδομα ανεργίας, κάτι το οποίο είχε προτείνει ως μέτρο και η ίδια, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

 Περαιτέρω, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στα συνολικά μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα οποία, οδήγησαν στο γεγονός οι απολύσεις να είναι λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού, ότι το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παρατάθηκαν όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να μη μείνει κανένας πολίτης απροστάτευτος.

 Αναφορά έγινε επίσης και σε μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, της ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων στην υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης "ΑΤΛΑΣ", μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία θα δοθεί, έτσι, ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την αναμονή των συνταξιούχων.

 Πέρα από τις συνολικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, η βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε στον κ. Βρούτση το ζήτημα της ενίσχυσης των Τοπικών Διοικητικών Υπηρεσιών (ΤΔΕ) του ΕΦΚΑ και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ).

 Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσουν ΤΔΕ και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου εκτός από τη Ρόδο, ενώ και η κατάσταση με τα ΠΕΚΑ θα εξομαλυνθεί, μια και η έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, έφερε το σχεδιασμό του Υπουργείου λίγο πιο πίσω.

Τέλος, στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι ξεκινάει από 1η Ιουνίου 2020 η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία, μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ώστε να υπάρξει ένα ακόμα σοβαρό κίνητρο για την αύξηση των θέσεων εργασίας αυτής της κατηγορίας.

 Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

 «Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση.

Ζητήματα, όπως η ενίσχυση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης στα Δωδεκάνησα αναμένεται να δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 Η Κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, στηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, γιατί αποτελούν βασική προτεραιότητά της».