Τα θέματα των εποχικών εργαζομένων και των εποχικών επαγγελματιών και καταστηματαρχών, έθεσε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020Η βουλευτής Δωδεκανήσου και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Μίκα Ιατρίδη, κατέθεσε ως αναφορά στα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού, επιστολή του Προέδρου του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου, Παύλου Χαρτερού.


Στην επιστολή αναφέρονται ζητήματα που απασχολούν τόσο τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής, όσο και τους εποχικούς εργαζόμενους. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού και της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης, δεν θα λειτουργήσουν πολλά εποχικά καταστήματα και όσα λειτουργήσουν θα το κάνουν με μειωμένο προσωπικό.


Το γεγονός αυτό θα έχει αποτέλεσμα πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι, περίπου 3.000, να μην εργαστούν καθόλου και να μην μπορούν να κάνουν χρήση και του μέτρου που είχε λάβει η κυβέρνηση για την μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας στα 50. Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι πολύ πιθανό οι εποχικοί εργαζόμενοι να αναζητήσουν εργασία σε ξενοδοχεία και όχι στα εποχικά καταστήματα, κάτι που θα δυσκολέψει τις εποχικές επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό για την επόμενη τουριστική σεζόν του 2021.


Για τους παραπάνω λόγους, ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Χαρτερός, ζητά να ληφθεί περαιτέρω μέριμνα για τους εποχικούς εργαζομένους, σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, και να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα – οι οποίες με βάση την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός, προσδιορίζονται, πλέον, με βάση το τζίρο του τρίτου τριμήνου – στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί και που αφορούν τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού.