«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τον Προϋπολογισμό του 2021, στηρίζει και ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας».

 


Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη


Οι Δωδεκανήσιοι και όλοι οι νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου βρισκόμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε εμείς που με την παρουσία μας στα νησιά μας εγγυόμαστε τα σύνορα μας, εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. 

Με βάση τις δεδομένες συνθήκες, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισαν την επιβεβλημένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Έτσι, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2021, οι δαπάνες για την άμυνα θα πλησιάσουν τα 5,5 δισ., αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019. 

Όμως, με έκπληξη οι νησιώτες είδαμε την «αριστερή» αντιπολίτευση να μην ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ ΚΚΕ και Μέρα25 τις καταψήφισαν. Βέβαια, και το «παρών» σε αυτές τις περιπτώσεις ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με καταψήφιση των αμυντικών δαπανών.

Κανείς από εμάς δεν είναι πολεμοκάπηλος. Όμως, αυτή τη στιγμή, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μια αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή, η ενότητα στα εθνικά θέματα είναι απολύτως απαραίτητη. Και είναι απαραίτητη, όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως προς το εξωτερικό.

Η αριστερή αντιπολίτευση με τη στάση της καταψηφίζει το δικαίωμα των νησιωτών στην ασφάλεια και την προστασία του τόπου τους. Καταψηφίζει τη δυνατότητα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων μας με τα μέσα που χρειάζονται, ώστε να είναι ακόμα πιο έτοιμες και εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση από τη μεριά της Τουρκίας.

Η αριστερή αντιπολίτευση, με την καταψήφιση των πιστώσεων των αμυντικών δαπανών παρέχει την ευκαιρία στην Τουρκία να προπαγανδίσει το γεγονός αυτό και, πιθανότατα, να υποστηρίξει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες δεν έχουν κοινή γραμμή ούτε στα βασικά εθνικά θέματα, και, συνεπώς,  η Τουρκία έχει δίκιο στις επιδιώξεις της.

Στη σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής και ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσιμων συγκυριών είναι πολύ σημαντική και η εικόνα που εκπέμπει το κάθε κράτος, η στάση που επιδεικνύει απέναντι στους αντιπάλους του. Και, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, επέλεξε να εμφανίσει τη χώρα μας ως ένα κράτος που δεν έχει κοινή άποψη στο καθοριστικό ζήτημα των αμυντικών δαπανών, στο καθοριστικό ζήτημα των εθνικών θεμάτων της πατρίδας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις εκλογές του 2019, γιατί, ως Κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, γιατί άνοιξε τις εισροές παράνομων μεταναστών στα νησιά μας και γιατί προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καταφέρνοντας ένα καίριο και σημαντικό χτύπημα στην οικονομική μας δραστηριότητα.

Πάλι, ως Αντιπολίτευση, επιμένει στη λογική του «όχι σε όλα». Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, όπως το 2015, ότι τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορούν να λυθούν με «έναν νόμο και ένα άρθρο». Δικαίωμά του είναι να το πιστεύει. 

Δεν είναι, όμως, δικαίωμά του, στο όνομα του κομματικού του συμφέροντος να αναιρεί το ενιαίο και ισχυρό εθνικό μέτωπο που προωθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι δικαίωμά του να στερεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά για τα οποία έχουν ορκιστεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Κάθε στέλεχος, άνδρας και γυναίκα, είναι ταυτόχρονα σύζυγος, σύντροφος, πατέρας, μητέρα, γιος και κόρη, είναι οι άνθρωποι μας, είναι η οικογένεια μας. Για αυτό το λόγο, όλοι μαζί φυλάμε Θερμοπύλες. Όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι, γιατί το εθνικό συμφέρον υπερισχύει του κομματικού. Και είναι πραγματικά κρίμα, κάποιοι να μην θέλουν να το καταλάβουν.