Μίκα Ιατρίδη: «Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν ενότητα, σεβασμό, αποφασιστικότητα και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».



Σάββατο 5/12/2020,


Από το Μάρτιο και μετά, η χώρα και οι πολίτες δίνουμε ταυτόχρονα έναν αγώνα σε δύο εξαιρετικά κρίσιμα μέτωπα, της υγείας και της οικονομίας. Για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές και στα δύο μέτωπα, χρειάζεται ενότητα, σεβασμός, αποφασιστικότητα και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με το διπλασιασμό, σχεδόν, των διαθέσιμων ΜΕΘ και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προχώρησε και στην ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.  Έτσι, παρά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την, βαθύτατα λυπηρή, απώλεια συνανθρώπων μας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αντέχουν και δίνουν τη μάχη τους με απαράμιλλο καθήκον και αφοσίωση.

Για αυτό το λόγο, χρειάζεται σεβασμός από όλους μας και, κυρίως, από αυτούς που έχουν βρει αφορμή για στείρα αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις που ζούμε για πρώτη φορά. Ο λαϊκισμός, η δημιουργία φθηνών εντυπώσεων και ειδήσεων που δεν ευσταθούν, δεν μπορούν να έχουν θέση σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή.  Αντίθετα, χρειάζεται ενότητα, προσήλωση και ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική για παραλείψεις που, αναπόφευκτα, μπορεί να παρουσιαστούν.

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή είχε τονίσει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να έχουν στήριξη και να αντέξουν απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είδαν να ανοίγει μια ομπρέλα προστασίας, με μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, αυτό των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη μείωση των ενσήμων από 100 σε 50 για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, την επέκταση επιδομάτων ειδικού σκοπού, την παράταση κατά δυο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την παράταση των επιταγών, τη ρύθμιση οφειλών και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων.

Επιπλέον, όπου παρατηρούνται δυστοκίες, δίνονται λύσεις, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομπρέλα προστασίας όσο το δυνατόν περισσότεροι. Η κυβέρνηση αφουγκράζεται την κοινωνία, ακούει τους φορείς και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλυφθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας.  Αντιμετωπίζει μια δυναμική κατάσταση, χωρίς να διστάζει να διορθώνει, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λάθη και παραλείψεις που παρατηρούνται.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά και σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, με πιο πρόσφατο αυτό της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που ευνοεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενώ με σύνεση και αποφασιστικότητα κρατά τις απαραίτητες εφεδρείες, ώστε αν η κρίση της πανδημίας παραταθεί, να είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως, πρόσφατα, αυτή γνωστής ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αστυπάλαια, οι οποίες δείχνουν εμπιστοσύνη στο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της Ελλάδας, όπως κάνουν, άλλωστε, και οι διεθνείς αγορές.

Ουσιαστικά, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η Κυβέρνηση με ενότητα, σεβασμό, αποφασιστικότητα και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αφουγκράζεται την κοινωνία και εργάζεται ακατάπαυστα, ώστε το τέλος της υγειονομικής κρίσης να μας βρει πιο δυνατούς, με μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας για όλες και όλους.