Σύνδεση της Αστυπάλαιας με τη Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα και επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη με ομιλία της στη Βουλή.

 

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, με δεδομένο ότι αυτά έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αστυπάλαιας με τη Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στη Βουλή.

Η ομιλία της βουλευτού Δωδεκανήσου έγινε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον νησιωτικό χώρο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου.

Εκτός από το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη σύνδεση της Αστυπάλαιας με τη Ρόδο, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. σημείωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο έχει και μια κατεξοχήν εθνική διάσταση. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αναφορά σε σύνορα και θαλάσσιες ζώνες, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πρώτα η παρουσία των ανθρώπων στα νησιά, των ανθρώπων που δίνουν πνοή, που δίνουν ζωή στο Αιγαίο και αλλού.

Υπό το πλαίσιο αυτό, σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νησιωτική πολιτική, δείχνει τη σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών, με τη χρήση τριών βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως:

Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα με χρηματοδότηση από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

Το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα καλύψει τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων νησιωτικών επιχειρήσεων.

Το «Ταμείο Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας», μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ), που έχει ως στόχο του την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Η Μίκα Ιατρίδη, ολοκλήρωσε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο μακράς πνοής, δημιουργίας και ανάπτυξης για τα νησιά, σε μια εποχή εθνικά κρίσιμη.