«Η βία θα νικηθεί όταν είμαστε ενωμένοι!» Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη Η γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική βία που υπέστη και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που προέκυψε από την κοινωνία μας, αποδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το εξής: Ότι η βία θα νικηθεί όταν είμαστε όλοι μαζί!
Και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πέρα από βέβαιο ότι η πολιτεία έχει συμπαραστάτη τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων, όλων των πολιτών. Η βία μπορεί να νικηθεί όταν είμαστε ενωμένοι!

Η γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου δείχνει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενάντια στη βία, από όπου και αν προέρχεται. Δείχνει ακόμα ότι όσοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν, για να εκμεταλλευθούν τους συνανθρώπους τους είναι μια μικρή, θλιβερή και, κυρίως, θρασύδειλη μειοψηφία. Μια μειοψηφία που βασίζεται στο φόβο, τη σιωπή και τη λήθη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το φως νικά πάντα το σκοτάδι. Το θάρρος νικά το θράσος. Η τόλμη γεννά το σεβασμό. Η αγάπη νικά πάντα το μίσος. Για αυτό και στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει μια κοινωνία για νικήσει τη βία, η απάντηση είναι ακριβώς αυτή.

Να είμαστε ανοιχτοί στη φωνή και όχι τη σιωπή. Να στεκόμαστε ενεργά δίπλα στα θύματα της σεξουαλικής, και κάθε μορφής, βίας. Να ελέγχουμε, με τρόπο συστηματικό, τους ανθρώπους που έχουν θέση εξουσίας και πως την ασκούν.

Να έχουμε στο νου μας, ότι σεξουαλική βία μπορεί να υποστεί κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα του φύλου του και της ηλικίας του. Και, βέβαια, σαν κοινωνία, σαν ανθρώπινες ψυχές, πρέπει να δείχνουμε μηδενική ανοχή, κάθε στιγμή.

Η κοινωνία μπορεί να δείξει το δρόμο και η πολιτεία να ανταποκριθεί. Ήδη, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα χρονικού περιορισμού παραμονής σε θέσεις εξουσίας στο χώρο του αθλητισμού. Υπάρχει νομοθεσία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί, να αυστηροποιηθεί και να βελτιωθεί, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.