Το θέμα των ΑΕΚΚ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, από τη Μίκα Ιατρίδη.
 

Ρόδος, 19 Ιουλίου 2021

Συνάντηση εργασίας και συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα είχε η Μίκα Ιατρίδη για τον θέμα των μονάδων Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), η λειτουργία των οποίων αναμένεται να επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στα χωριά Καλυθιές, Αφάντου και Ψίνθο.

Από την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τέθηκε ο προβληματισμός και η αγωνία των κατοίκων για την χωροθέτηση των μονάδων αυτών στην περιοχή, ζητήματα της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, όπως, ενδεικτικά, η προσθήκη περισσότερων δικλείδων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών.

Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, η βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε εκ νέου την πρόταση της, με τη μορφή τροπολογίας για το ζήτημα των δασικών χαρτών.

Τέλος, η βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε και το ζήτημα του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ.

Σχετικά με τη συνεργασία της και την επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

«Έχω ενημερώσει εκτενώς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για τις εξελίξεις σχετικά με τις ΑΕΚΚ στις Καλυθιές, τ΄ Αφάντου και την Ψίνθο και την εύλογη αγωνία των κατοίκων.

Είναι γνωστό ότι η κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνει πολλές πτυχές, και, ενδεχομένως, και πολλές ερμηνείες, τις οποίες και συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υπουργό, όπως και τις δυνατότητες που υπάρχουν για εναλλακτικές λύσεις. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το θέμα θα μελετηθεί.

Κατά την άποψή μου, η λειτουργία τέτοιων μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή θα επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτική τοποθεσία για τέτοιου είδους δραστηριότητες, μια  και πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες ΑΕΚΚ στο νησί μας, ωστόσο θα πρέπει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».