Μίκα Ιατρίδη στη Βουλή: «Δημιουργούμε μια εξωστρεφή, δημιουργική και παραγωγική νησιωτική Ελλάδα με νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ολοκληρωμένο σχέδιο».


 

Ρόδος, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Για τη δημιουργία ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης των υποδομών των νησιών, την ενίσχυση του μεταφορικού ισοδύναμου και την αντιμετώπιση της προκλητικής τακτικής των αλιευτικών σκαφών της Τουρκίας, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έλαβε το λόγο στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου».

Στην αρχή της ομιλίας της, η Μίκα Ιατρίδη υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η κυβέρνηση μελετά την επαναφορά τους, αμέσως μόλις το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά στην κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στο μεταφορικό ισοδύναμο, γεγονός που θα διευκολύνει τους νησιώτες, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας να μελετηθούν δυνατότητες για επέκτασή του σε περισσότερους δικαιούχους.

Η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αναφερόμενη στα παραδείγματα της Πάτμου, της Καλύμνου, του Καστελόρριζου και της Χάλκης ενώ ζήτησε και την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ηρωικής Νήσου Κάσου και της Καρπάθου με τον Πειραιά, με τη δρομολόγηση σύγχρονου συμβατικού πλοίου προτείνοντας να προχωρήσει το Υπουργείο στη σύναψη πολυετούς σύμβασης για τη συγκεκριμένη γραμμή.

Περαιτέρω, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως το «Νέαρχος», το οποίο, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να οδηγήσει στη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών για τα νησιά, ακόμα και τα πιο μικρά, όπως η Τέλενδος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στην προκλητική στάση της Τουρκίας με τα αλιευτικά της να λειτουργούν καταχρηστικά στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα κοντά στα μικρά νησιά και ζήτησε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε, τέλος, ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός ο κ. Πλακιωτάκης, έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας ρεαλιστικής νησιωτικής πολιτικής. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ακόμα περισσότερο εξωστρεφή, δημιουργική και παραγωγική νησιωτική Ελλάδα, στην οποία οι νησιώτες θα ζουν, θα δημιουργούν και θα διασφαλίζουν την ελληνικότητα του Αιγαίου μας!»