Μίκα Ιατρίδη: "Πρόταση για δημιουργία μητρώου κατηγορουμένων, υπότροπων και καταδικασθέντων για πράξεις έμφυλης βίας" Πρόταση για δημιουργία μητρώου κατηγορουμένων, υπότροπων και καταδικασθέντων για πράξεις έμφυλης βίας κατέθεσε με αναφορά της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, ύστερα από συνεργασία της με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου και Τομεάρχη Τουρισμού της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, Παναγιώτη Κουνάκη και το δικηγόρο Ρόδου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και ειδικό σε θέματα έμφυλης βίας, Μιχάλη Καντιδενό.

Στην αναφορά που κατέθεσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το πρόσφατο τραγικό συμβάν της ανθρωποκτονίας της άτυχης κοπέλας στη Ρόδο από τον τέως σύντροφό της ανέδειξε τη μη ικανοποιητική λειτουργία του πλαισίου προστασίας, σε θεσμικό επίπεδο, κατά της έμφυλης βίας. Σημειώνεται ότι ο δράστης και αυτόχειρας είχε επιδείξει και κατά το παρελθόν παραβατική συμπεριφορά έναντι προηγούμενων συντρόφων του, ενώ συνέχιζε να κατέχει άδεια οπλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα μητρώο κατηγορουμένων, υπότροπων και καταδικασθέντων για πράξεις έμφυλης βίας, το οποίο θα τηρείται στην ΕΛΑΣ και στις Εισαγγελικές Αρχές της Χώρας (με τις δικλείδες ασφαλείας για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων) κατά τα πρότυπα του μητρώου καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα που λειτουργεί στις ΗΠΑ (sex offenders) αλλά και σε χώρες της ΕΕ.

Στην αναφορά παρατίθεται, ως σχετικό παράδειγμα και η περίπτωση της Κύπρου όπου, το 2014, ιδρύθηκε ειδική «Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων», η οποία τηρεί αρχείο των εποπτευόμενων από αυτήν προσώπων, καταρτίζει πρόγραμμα για την επανένταξή τους, ελέγχει την ορθή διεκπεραίωση της εποπτείας τους, και τέλος εξασφαλίζει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι δημιουργία μητρώου κατηγορουμένων, υπότροπων και καταδικασθέντων για πράξεις έμφυλης βίας, θα ενισχύσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερο κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα έμφυλης βίας.