Γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των αγροτών επιχειρηματιών. H Μίκα Ιατρίδη εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

 


Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μίλησε η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, ως εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών». 

Η Μίκα Ιατρίδη, στην ομιλία της στην Επιτροπή επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει: 

Απαλλαγή για έως 9 φορολογικά έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων. 

Απαλλαγή για έως 9 φορολογικά έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος στην περίπτωση μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων. 

Περαιτέρω, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων ή μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500.000 ευρώ.

 Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως του ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.

 Δίνονται, ακόμη, ισχυρά φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων που ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και καθορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών (συμβολαιακή γεωργία).

 Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ζήτησε από την Υπουργό να μελετηθούν οι δυνατότητες για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά της χώρας μας και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη.